Je kunt het risico op een longembolie zelf verkleinen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om genoeg te bewegen, niet te roken en er voor te zorgen dat je op een gezond gewicht komt. En ook het voldoende drinken van water helpt. Gebruik deze adviezen en verklein de kans op een longembolie.
Voldoende beweging
Natuurlijk raden artsen aan om voldoende te bewegen, maar wanneer is het bewegen eigenlijk voldoende? Over het algemeen kun je stellen dat minimaal vijf dagen in de week 30 minuten matig intensief bewegen genoeg is. Tenminste, zo staat het vastgesteld als de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Onder ‘matig intensief’ verstaan we dat je een iets hogere hartslag krijgt en sneller ademhaalt. Dat kun je doen door bijvoorbeeld te wandelen, achter de hond aan te rennen of te fietsen.
Geloof het of niet, maar zelfs het klussen in huis en schoonmaken zijn beweegactiviteiten. Voordat je ze meetelt als 30 minuten bewegen, is het wel belangrijk te weten dat je dan minimaal tien minuten achter elkaar in beweging moet zijn.
Niet roken
Door te roken verhoog je de kans op hart- en vaatziekten. Hoe meer je rookt en hoe langer je rookt, des te hoger het risico wordt. Dat komt doordat nicotine het lichaam opjaagt en de hartslag versnelt. Uiteindelijk vernauwt het ook de bloedvaten en de bloeddruk. Daardoor loop je meteen al meer kans op een longembolie.
Door het koolmonoxide dat in een sigaret zit, heeft je lichaam minder zuurstofmoleculen. Dat veroorzaakt dan weer een zuurstoftekort. En al die tabaksdeeltjes in je lichaam beschadigen de vaatwand. Ze laten het bloed sneller stollen.
Een gezond gewicht
We zeggen het heel eenvoudig: ‘een gezond gewicht is belangrijk’. Maar voor de meeste Nederlanders is het niet duidelijk wat een gezond gewicht nu eigenlijk inhoudt. Om te weten of je gewicht gezond is, kun je een berekening maken. Zo kom je achter je BMI. Dat is de verhouding tussen je gewicht en je lengte. Niet voor iedereen is het BMI hetzelfde; sommige bevolkingsgroepen hebben nu eenmaal een andere lichaamsbouw. Denk bijvoorbeeld aan Aziaten en Hindoestanen.
Voor mannen geldt dat een middelomtrek kleiner dan 94 centimeter geen risico geeft. Tussen de 94 en 102 centimeter zit je al in de gevarenzone en alles daarboven levert een direct risico op. Dan is het zaak om hulp te zoeken bij bijvoorbeeld een diëtist of huisarts.
Voldoende drinken
Drink voldoende. Vocht is namelijk heel belangrijk voor het lichaam. Van het eten krijg je ongeveer een liter vocht per dag binnen. Groente en fruit bestaan bijvoorbeeld voor 80% uit vocht. Door genoeg te drinken houd je je vochtbalans op peil.
Lange reizen en lang stilzitten
Door lang stil te zitten kan de bloedcirculatie verstoord raken. Daardoor kun je bloedklonteringen in je aders krijgen. Als die loskomen, kunnen die een longembolie veroorzaken. Het bloed wordt immers dikker en dikke. Als je een lange vliegtuigreis maakt en constant stil blijft zitten, loop je kans op een verdikking van het bloed.
Daarom wordt de kwaal wel eens het ‘economy class syndroom’ genoemd. Hoeveel longembolieën te wijten vallen aan het reizen per vliegtuig is niet bekend. Toch is voorkomen beter dan genezen: besluit daarom af en toe even de benen te strekken en wat te lopen. Even naar het toilet en weer terug kan al voldoende zijn.
Anticonceptie
Artsen geven vaak het advies geen anticonceptie te gebruiken waar hormonen in zitten. Die hormonen kunnen namelijk schadelijk voor het lichaam zijn na een longembolie. Het zou onverstandig zijn op internet advies te geven over het gebruik van anticonceptie in combinatie met een longembolie. Daarom adviseren wij om aan een gespecialiseerde arts om advies te vragen.