Longembolie.nl

uitleg over oorzaken diagnose en behandeling

  • Longembolie
  • Symptomen
  • Klachten
  • Diagnose
  • Oorzaken
  • Behandelen
  • Medicijnen
  • Senioren

Medicijnen bij een longembolie

Medicijnen bij een longembolieDe behandeling van een longembolie gebeurt in het ziekenhuis, onder toezicht van speciale artsen. Afhankelijk van de ernst van de longembolie moet de patiënt 3, 6 of 12 maanden medicijnen gebruiken. Die medicijnen zijn vaak anti bloedstollend (bloedverdunners). Patiënten met een zeer ernstige longembolie lopen het risico levenslang medicijnen te moeten gebruiken.

Welke medicijnen krijg ik?
Welke medicijnen je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Doorgaans worden er drie soorten middelen gegeven: heparine, anticoagulantia en trombolytica.

Heparine zorgt er voor dat de longembolie niet groeit. Dit medicijn krijgen patiënten vaak slechts enkele dagen. Het wordt onder de huid gespoten.
Anticoagulantia moet voorkomen dat er nieuwe bloedstolsels ontstaan. De trombosedienst controleert bij het gebruik van deze medicijnen regelmatig op de voortgang. Na een longembolie worden deze medicijnen vaak een half jaar gegeven. Er zijn groepen die de medicijnen levenslang moeten innemen.
De arts schrijft trombolytica alleen voor bij grote, levensbedreigende longembolieën. Dat middel via een infuus gegeven. Het middel zorgt ervoor dat het stolsel oplost, maar de kans op ernstige bloedingen is dan groter dan bij andere middelen.

In het ziekenhuis blijven
Alle medicijnen worden in het ziekenhuis toegediend. Dat houdt dus ook in dat je in het ziekenhuis moet blijven ter observatie van je bloed. Alleen op die manier kun je de juiste dosering ontvangen. Voor een laag moleculair gewicht heparine moet je wel naar het ziekenhuis, maar hoef je meestal niet te blijven.

Op tijd innemen
Het is belangrijk de medicijnen op tijd in te nemen, en volgens aanwijzing op de doseringskalender van de trombosedienst. Na enige tijd gebruik, laat de arts bloedonderzoek doen. Uit het onderzoek blijkt dan of je goed reageert op de tabletten. Het aantal tabletten dat artsen voorschrijven varieert. Het is voor iedereen verschillend.
Bijwerkingen
Bij heparine en warafine kunnen bepaalde bijwerkingen voorkomen. Er zijn gevallen bekend waarbij patiënten huiduitslag, hoofdpijn en een verstoorde maag kregen. Bij langdurig gebruik kunnen de botten verzwakken. Je kunt beter geen alcohol nemen als je warafine krijgt. Wil je een ander geneesmiddel gebruiken, vraag dan altijd goedkeuring aan de behandelend arts.

Experimenteer absoluut niet zelf met de doseringen. Wie heeft vergeten een medicijn in te nemen, kan het best zo snel mogelijk advies inwinnen bij de trombosedienst. Neem niet zomaar de tabletten in. Dat kan erg gevaarlijk zijn.

Zwangerschappen
zwanger medicijnen
Het is zeer belangrijk op te letten met antistollingsmiddelen. Het is beter een zwangerschap uit te stellen. Je kunt tijdens de periode waarin je medicijnen neemt, beter zorgen voor goede, betrouwbare anticonceptie. Tijdens de zwangerschap kunnen deze middelen namelijk schadelijk zijn voor de baby. Raak je toch zwanger? Dan is het zaak contact op te nemen met de trombosedienst en de huisarts. Zij kunnen je het beste adviseren over je medicijngebruik en persoonlijke situatie.

Senioren

seniorenSenioren hebben een verhoogde kans op een longembolie. Door middel van deze website willen we u voorzien van nuttige informatie. Lees meer >>

Over Longembolie.nl

Deze site is ontstaan omdat er de behoefte is om algemene informatie over longembolieën. Dit is tevens het doel. De website kent geen commercieel doel. Voor persoonlijk advies: raadpleeg uw huisarts. Disclaimer >>

Meer informatie

  • Informatie voor senioren
  • Leven na een longembolie
  • Kans longembolie verkleinen

Copyright © 2023 · Longembolie.nl