Een longembolie kan op verschillende manieren ontstaan. Als iemand een longembolie heeft, betekent dat, dat er bloedvaten in de longen verstopt zitten met bloedstolsels. Kortgezegd is bij een longembolie de longslagader dus verstopt.
In niet alle gevallen gaat het om een stolling in het bloed. Soms kunnen ook vet of luchtbellen leiden tot een longembolie.
Bloedproppen vaak de oorzaak bij longembolie
Als blijkt dat een bloedprop vastzit in de longen, dan blijkt vaak dat die bloedprop al eerst ergens anders in het lichaam gezeten heeft. In de meeste gevallen komen die bloedproppen bijvoorbeeld voor in het bekkengebied, tussen de romp en de benen. In dat gebied zitten namelijk de grotere aderen, waardoor de kans op bloedstolsels groter wordt.
Als er zich een bloedstolsel voordoet in dat gebied, noemt de arts dat trombose. Het is goed mogelijk dat de prop losschiet van het bloedstolsel en daardoor in de bloedbaan belandt. Via het bloed belandt de prop uiteindelijk in de longen, waardoor er een longembolie ontstaan en het bloed te weinig zuurstof krijgt.
De prop blijft doorgaans hangen in de longslagader. Dat hoeft niet altijd ernstig te zijn. Hoe ernstig de situatie is, hangt namelijk af van waar de prop precies blijft hangen, en welke delen van de longen dan minder zuurstofrijk bloed verkrijgt. De gevolgen zijn het grootst als de prop al vroeg in de long blijft hangen, omdat de longslagader bestaat uit vertakkingen. De prop blokkeert alle andere vertakkingen, waardoor die vertakkingen maar weinig zuurstof krijgen.
Vet of lucht
Wat mensen vaak niet weten, is dat een longembolie ook op een andere manier kan ontstaan. Vet of luchtbellen kunnen ook leiden tot een longembolie. Vet of lucht komt dan via het bloed in de longslagader terecht. Net als bij bloedproppen is het meeste vet afkomstig uit het bot, vlakbij de bekken.
Daarnaast is het mogelijk dat er lucht in het bloed komt. Dat gebeurt vaak als er met een injectienaald bijvoorbeeld medicijnen in het bloed gespoten is. Het komt bijna nooit voor, maar soms kunnen ook stukjes van een tumor de oorzaak zijn van een longembolie.
Kansen
De kans op een longembolie wordt groter door een aantal factoren. Zo speelt bijvoorbeeld de leeftijd van de patiënt mee. Ouderen lopen meer risico een longembolie te krijgen. Als de patiënt weinig beweegt, bijvoorbeeld door een verlamming of overgewicht, is het risico ook groter.
Omdat bloedproppen vaak bij de bekken of in het been ontstaan, is een breuk in dat gebied ook een mogelijke veroorzaker van een longembolie. Ook longziekten en andere ziekten en kwalen zoals een hoge bloeddruk kunnen een veroorzaker van een longembolie zijn.
Ten slotte kan een longembolie ook voorkomen als complicatie van een operatie. Vooral bij buikoperaties komt de ontwikkeling ervan vaak voor.