Je hebt een longembolie gehad. Gelukkig is het goed gekomen en probeer je je leven weer op te pakken. Maar dat is soms nog niet zo eenvoudig. Herstellenden melden dat ze af en toe nog eens wat voelen. Net alsof er iets boven de borst zit. Er is nog maar weinig te vinden over het leven na een longembolie.
De nasleep
Een longembolie heeft nog een lange nasleep. Denk daarbij aan misschien een levenslang aan de medicijnen, zoals bijvoorbeeld bloedverdunners. Daarnaast blijf je onder controle staan van de trombose dienst. Voor sommige patiënten is ook een levenslang steunkousen noodzakelijk.
Vrouwen mogen meestal geen hormonale anticonceptie meer nemen. Nu is dat geen probleem als de vrouw al iets ouder is, maar bij jonge vrouwen wil dat nog wel eens voor problemen zorgen. Daarom is het goed altijd een arts te raadplegen.
Concentratieproblemen
Door de moeheid ontstaan wel eens geheugen- en concentratieproblemen. Dat verschilt overigens per persoon. Sommige mensen lezen een stuk tekst, maar beginnen telkens weer opnieuw, omdat ze de vorige zin vergeten zijn en daardoor geen verbanden kunnen liggen. Ook het kortetermijngeheugen kan iets minder zijn.
Weer aan het werk
Het is zaak om heel voorzichtig te zijn. Na 3 weken weer aan het werk is misschien een wens, maar of het reëel is, is maar zeer de vraag. Je loopt het risico daardoor chronisch vermoeid te raken. Het is eerst zaak om goed te herstellen.
Een vaak gehoorde klacht is dat patiënten na een longembolie nog een tijd vermoeid zijn. Daardoor kan het zijn dat je tot meer dan een halfjaar thuis zit. Je kunt heel langzaam de conditie weer opbouwen, door korte stukjes te wandelen. Na een longembolie zal je nog een flinke tijd hersteltijd nodig hebben.
Sporten na een longembolie
Volgens het Belgische ziekenhuis Saint Luc is het in de meeste gevallen prima om te blijven sporten. Over het algemeen zouden gewone sporten geen problemen moeten opleveren. Daarbij valt te denken aan fietsen, joggen, zwemmen en tennis. Maar sporten waarbij overdreven inspanning noodzakelijk is, worden afgeraden. Sporten als krachtsporten en gewichtheffen zijn daar voorbeelden van.
Daarnaast is het verstandig voldoende te drinken en naar je eigen lichaam te luisteren. Is het lichaam moe of krijg je toch nog pijn? Dan is het tijd om te stoppen. Wie vragen heeft over het beoefenen van een sport na een longembolie, kan deze vragen het best stellen aan een arts in het ziekenhuis.
Andere problemen
Na een longembolie komen nog een paar andere problemen voor. Zo kunnen herstellenden bijvoorbeeld nog een tijd slecht slapen, hebben ze pijn in beide longen, kunnen ze duizelig en is er kans op angstaanvallen en trillen. Dat leidt bij sommige patiënten tot depressies. Je moet je beseffen dat het herstellen van een longembolie je niet in de koude kleren gaat zitten.
Een gezonde leefstijl aannemen
Ziekenhuizen raden aan om een gezonde leefstijl aan te nemen. Dat houdt in: een gezond voedingspatroon (overgewicht kan de kans op een nieuwe longembolie vergroten), niet te roken en regelmatig te bewegen.